POTRAVINOVÁ
SOBĚSTAČNOST
Domácí ovoce a zelenina chutná mnohem lépe. Energie Přírody a čisté jídlo jako lék.


Bezorbové záhony
Postupným navážením mulče, kompostu a hnoje jsme během několika let zúrodnily úhor a kus zarostlé louky ořešáky. Postupem let se měnilo pH půdy, rostliny v okolí a začalo přibývat žížal. Osvědčilo se nám nechvátat a nechat svou část udělat i Přírodu.
Zvolené místo půl roku až rok pouze mulčujeme, první jaro přijdou na řadu brambory a pak sázíme předpěstované dýně nebo cukety.
Permakulturní zahrádka
Pěstujeme různé druhy zeleniny (cukety, dýně, kukuřice, fazole, brambory),permanentní zeleniny (cibule ošlejch a sibiřská, pažitka, merlík všedobr, víceletý pórek ...atd), jedlé keře (indiánské, kamčatské i kanadské borůvky, rybízy, jostu, maliny ..atd) a bylinky (šalvěj, máta, saturejka, dobromysl, meduňka, majoránka, bazalka ...atd).
Nepoužíváme chemikálie, šetříme vodou, část zahrady nerejeme, vyrábíme si vlastní hnojiva z lokálních zdrojů a rostlin, kompostujeme, převážnou část úrody sami zpracováváme a ukládáme na zimu, sbíráme okolní divoké byliny a plody.

Vaříme ze zahrádky
Ovoce a zeleninu spotřebováváme co nejčerstvější, dokud si uchovává vysokou radiovitalitu.
Vyvýšené záhony
Máme 2 záhony před domem, vysoké 1m pro pohodlné zahradničení.
Přiblížily nám zeleninu a čerstvé bylinky ke kuchyní.
Rozdíl od západní bezorbové zahrady je velký, jsou chráněné domem, na jižní straně, slimáci se k zelenině nevyšplhaj a nezarůstají travou.

Skleník
Skleník je v sluneční pasti blízko domu a je využitelný po celý rok. Poskytuje 40m2 pěstební plochy. Prodloužila se nám sezóna, zvýšil výnos a rozšířily možnosti. Teď pěstujeme i lilky, mochyni peruánskou, několik druhů sladkých paprik i pálivých papriček.

Ovocný sad
Jedno z největších dědictví tohoto místa jsou vzrostlé stromy a původní ovocný sad - hrušně, jabloně, třešně, višně, švestky, lísky, ořešáky a špedlíky.
Všechny stromy jsou vysázeny velmi důmyslně. Každý druh je zastoupen několika odrůdami, které dozrávají postupně.

Zpracování a uskladnění potravin
Část sklizeného ovoce zavařujeme nebo sušíme. Děláme kompoty, džemy povidla, přesnídávky, jablečný mošt i víno. Máme elektrickou sušičku na ovoce, kterou používáme při dostatku proudu. Když není elektřina, předsušujeme v troubě a dosoušíme na sítech nad kamny. Potraviny uskladňujeme v domě ve studeném koutu a lednici. Pod domem je ještě starý původní klembový sklípek.