PERMAKULTURNÍ ZAHRADA
SOBĚSTAČNOST
Nepoužíváme chemikálie, šetříme vodou, část zahrady nerejeme, vyrábíme si vlastní hnojiva z lokálních zdrojů a rostlin, kompostujeme, převážnou část úrody sami zpracováváme a ukládáme na zimu, sbíráme okolní divoké byliny a plody.
Pěstujeme různé druhy zeleniny (cukety, dýně, kukuřice, fazole, brambory),permanentní zeleniny (cibule ošlejch a sibiřská, pažitka, merlík všedobr, víceletý pórek ...atd), jedlé keře (indiánské, kamčatské i kanadské borůvky, rybízy, jostu, maliny ..atd) a bylinky (šalvěj, máta, saturejka, dobromysl, meduňka, majoránka, bazalka ...atd).
Bezorbové záhony
Postupným navážením mulče, kompostu a hnoje jsme během několika let zúrodnily úhor a kus zarostlé louky ořešáky.
Vaříme ze zahrádky
Ovoce a zeleninu spotřebováváme co nejčerstvější, dokud si uchovává vysokou radiovitalitu.
Vyvýšené záhony
Máme 2 záhony před domem, vysoké 1m pro pohodlné zahradničení.
Skleník
Skleník je ve sluneční pasti blízko domu a je využitelný po celý rok. Poskytuje 40m2 pěstební plochy.
Ovocný sad
Jedno z největších dědictví tohoto místa jsou vzrostlé stromy a původní ovocný sad - hrušně, jabloně, třešně, višně, švestky, lísky, ořešáky a špedlíky.
Všechny stromy jsou vysázeny velmi důmyslně. Každý druh je zastoupen několika odrůdami, které dozrávají postupně.
Zpracování a uskladnění potravin
Část sklizeného ovoce zavařujeme nebo sušíme. Děláme kompoty, džemy povidla, přesnídávky, jablečný mošt i víno. Potraviny uskladňujeme v domě ve studeném koutu a lednici. Pod domem je ještě starý původní klembový sklípek.